Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

З 13 по 16 жовтня у Києві пройде воркшоп “Печерська для всіх!”, на якому активні містяни спробують змоделювати простір площі.

Взяти участь у проекті можуть урбаністи, соціологи, архітектори, географи, економісти, юристи, історики, культурологи та представники інших спеціальностей, які працювали або планують працювати з міською тематикою. Свої заявки можуть подавати охочі з усіх областей України. Воркшоп відбудеться за підтримки фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні.

Мета воркшопу

Печерська площа має низку типових для Києва проблем: хаотична торгівля та парковка, замала кількість пішохідних зон, відсутність місць для відпочинку, озеленень, зручностей, набридлива зовнішня реклама, комерціалізація простору. Печерська поступово зникає за нагромадженням корисних і не дуже споруд.

Мета воркшопу – змоделювати та організувати простір на площі, щоб вона задовольняла потреби всіх киян, які нею користуються, та провести експертизу цього місця. Можливо, що ідеї, які виникнуть під час воркшопу, вдасться реалізувати завдяки сприянню громади.

Учасники зможуть стати співтворцями місця та долучитися до безпрецедентної практики перетворення міського простору «знизу», від імпульсу, який йде від громади. Організатори пропонують разом розробити механізм дієвої взаємодії громади із професіоналами для отримання якісного громадського простору.

Передісторія

24 липня на Печерській площі відбулося громадське обговорення “Якою має бути Печерська площа?”.

[metaslider id=1650]

Тут зібралися мешканці району та інші кияни. Всіх присутніх модератор поділив на дві групи, після чого містяни підходили до зображення плану площі та по черзі пропонували, як можна покращити це місце та зробити його комфортним для містян. Після чого групи обмінялися отриманими результатами.

Влодко Зотов

Влодко Зотов
урбаніст, архітектор бюро Gypsy Architects

“Одного дня до мене звернувся мешканець Печерська з пропозицією згуртуватися з місцевими жителями та облаштувати частину Печерської площі. Для цього ми поїхали на місце і виникло запитання: “А де сама площа?”. Ми домовилися, що спочатку зробимо урбаністичне дослідження. Дослідимо пішохідні потоки, цільову аудиторію ( це і місцеві жителі, і офісні працівники, і студенти і ті, хто працює у тимчасових спорудах). Таким чином, зробимо урбан-аналіз, який може бути покладений в основу технічного завдання. Для цього разом з фондом ім. Гайнріха Бьолля в Україні ми організували громадське обговорення “Якою бути Печерській площі?””.

Після обговорення розпочалася аналітична стадія: соціологічне дослідження ( у опитуванні взяли участь 400 чоловік) та урбан-аналіз. Наступним етапом буде воркшоп. Завершиться ініціатива адвокаційною кампанією: мешканці та активісти будуть доносити ідеї воркшопу до влади та відповідальних служб. Можливо, якісь елементи почнуть реалізовувати самотужки.

Обов’язковою умовою участі у воркшопі є повна зайнятість впродовж трьох днів. Воркшоп проходитиме повний робочий день. Організатори забезпечують харчування та, в разі потреби, оплачують проїзд і проживання учасників. Кінцевий термін подання заявок 29 вересня 2014 р. Зареєструватися можна тут.

Фото: Влодко Зотов

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button