Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Київські промзони оживають. Західна культура лофтів пускає перше корінння в Україні. Завдяки зусиллям окремих киян покинуті території заводів перетворюються на арт-кластери європеського зразку. Містяни ж, часом втомлені від кітчу та гламуру, отримують чудову нагоду проводити дозвілля у таких місцях, як арт-завод ПЛАТФОРМА, G13 project studio та Closer, які з’явилися приблизно протягом останнього року.

Арт-завод ПЛАТФОРМА

Площа приміщень – 65 тис. кв. м

Красноткацька 1 (територія парковки “Даринка”)

Територія арт-заводу ПЛАТФОРМА стала відома проведенням фестивалів вуличної їжі, а нещодавно тут пройшло і Міське Свято Їжі. До промзони у районі станції метро “Лісова” з’їжджаються тисячі киян.

Ідея

Ідея створити на території Дарницького шовкового комбінату арт-кластер формувалася протягом трьох-чотирьох років. Організатори хотіли облаштувати на території заводу арт-простір, де можна було б зібрати всі нові тенденції у сфері їжі, спорту, музики та творчості. Роботи з ревіталізації території розпочалися минулого року.

Команда організаторів налічує сім чоловік. Вони працюють над концепцією простору, вирішують комерційні питання, координують проекти та займаються маркетингом.

Роман Тугашев, координатор проекту: “Ідея в тому, щоб людина приїжджала вранці на роботу на арт-завод ПЛАТФОРМА і почувала себе, як вдома. Ми хочемо представити максимально комфортні умови, які людина потребує у повсякденному житті. Наприклад, вона може скористатися банківськими послугами, здати одяг у пральню або хімчистку, вранці піти до обжарювального цеху і випити філіжанку смачної кави, а ввечері піти, і випити крафтового пива у маленькій пивоварні. Або відвідати лофт-бар “Кирпичи”, який ми зараз створюємо. В суботу або неділю приїхати сюди всією родиною на фестиваль.”

[metaslider id=2668]

Що тут було раніше?

Дарницький шовковий комбінат імені Яськова збудований у 1948 році. Організатори вирішили залишити будівлю ззовні в оригіналі. Таким чином, не чіпали лофт, цеглу і приміщення, які були тут спочатку  Всередині, залежно від типу будівлі, будуть проходити ремонтні роботи, але з мінімальним “вторгненням”. Організатори хочуть зберегти архітектуру, дух і стиль, які панували тут у 50-х роках. Згодом планують розфарбувати фасад однієї з будівель, запросивши для цього муралістів з-за кордону або залучивши українських.

Організатори намагаються максимально ревіталізувати територію заводу. У деяких місцях прибирають асфальт та стелять зелені газони.

Роман Тугашев, координатор проекту: “Ми ухвалили рішення, що арт-завод ПЛАТФОРМА будується на декількох важливих речах. Це – арт, їжа, спорт, музика, творчість та бізнес. Певна частина приміщень буде відведена під цікаві, незвичні офіси. Наразі ми шукаємо орендарів. Хочемо, аби це були креативні люди. Ми бачимо тут офіси на зразок Google. Офіси, які б мали цікавий формат. Також хочемо побудувати найбільший ко-воркінг центр на Лівому березі.”

Плани на майбутнє

Роботи у всіх приміщеннях планують завершити протягом двох років. Перші поверхи деяких будівель хочуть віддати під аутлети. Планується залучення молодих українських дизайнерів, щоб протягом деякого часу створити для них простори і шоу-руми, де б можна було продавати одяг та проводити виставки.

Натхнення

Організаторів надихає досвід Берліну, де багато старих фабрик та заводів, у яких займаються різними видами творчої діяльності. Наприклад “Кунстхаллє” – майданчик, де проводяться концерти. Він збудований з морських контейнерів. Прикладом слугує лондонський Borough Market. Оскільки на території заводу також планують проводити фермерські ярмарки та барахолки, а також тематичні вечірки.

G13 project studio

Загальна площо до 1500 кв. м

Балтійський провулок, 23

Ідея

Спочатку G13 project studio будували, як кінопавільйони. Оскільки ідеолог та засновник проекту, Дмитро Позняков, свого часу займався кіно і зіштовхнувся з проблемою, що на території Києва немає якісних просторів для зйомок. У зв’язку з цим три роки тому виникла ідея, і розпочався пошук приміщення. Його знайшли на території Київського склотарного заводу. Два роки організатори власними силами займалися реконструкцією приміщення. На той момент була лише одна будівля, яка по всім технічним характеристикам і параметрам підходила для зйомок відео.

Таким чином, вже у лютому 2014 року отримали місце для зйомок кліпів, реклами, немасштабних проектів та фотостудії. Зараз тут є високоякісне фотообладнання, за допомогою якого здійснюється фешн-зйомка. З приходом тепла виникла ідея створити літню терасу, на території якої можна проводити розважальні заходи. Проект отримав назву G13 Summer Terrace.

G13 studio project  складається з декількох просторів. Серед них: G13 Loft,  основні зали у ньому призначені для відео та фотозйомки. Тут проходять й інші заходи. Додатково облаштовані: гримерна, офіс, мітинг-рум та кухня;  G13 Summer Terrace –  літнього майданчика, розміщеного у дворі кластера. Це – місце для проведення дозвілля, для роботи та творчості.

[metaslider id=2613]

Що тут було раніше?

Київський склотарний завод, на території якого знаходиться  G13 project studio, почали зводити у 40-х роках. Він перестав працювати шість років тому. Приміщення, де розташувався арт-кластер, – компресорна заводу.

Оксана Коваленко, адміністратор проекту: “Тут все було проїдено грибком. Було дуже багато соди, оскільки вона використовується для вироблення склотари. Таким чином, всі приміщення склотарного заводу просякнуті содою. Це нам суттєво заважало у роботі. Оскільки сода просякається у цеглу та всі матеріали. Тут була повна розруха. Але навіщо руйнувати те, що вже існує? Ми взяли старе приміщення і вдихнули у нього життя.”

З самого початку в основі концепту лежало поняття ревіталізації: не можна руйнувати старе, йому завжди можна дати нове життя.

Цеглу для створення простору взяли у сусідньому приміщенні, де знаходилася піч, у якій відливали банки. Піч розібрали, а з тієї цегли побудували стіни приміщення. Всі матеріали, використані для простору – заводські. Організатори облаштовували G13 project studio за свій рахунок, тому процес будівництва тривав довго. Намагалися використовувати заводський метал, цеглу, підручні матеріали, все, що можна було ревіталізувати.

Зараз і власники заводу зацікавлені у тому, щоб тут був арт-кластер, а приміщення поступово розвивалися. Це провокує прихід набагато якіснішого орендаря. Сюди приходять архітектурні бюро, дизайнери шукають приміщення для студій та шоу-румів. Це – арт-платформа для створення чого завгодно.

Плани на майбутнє

У наступному сезоні знову працюватиме літня тераса. З першим потеплінням відкривається бар, літня кухня. Все буде розвиватися у більш масштабному форматі. Внутрішній простір теж розвивається. Команада організаторів докуповує обладнання.  Один-два рази на місяць стараються брати участь у соціальних проектах. Останній раз це був – “Подаруй посмішку” для дітей з зони АТО. 29 жовтня приїзжає театр тіней з Нідерландів, їхній спектакль пройде у приміщенні G13 project studio.

Натхнення

Оксана Коваленко, адміністратор проекту: “Всі ми їздимо в Європу, слідкуємо за США. Нам подобається концепт лофтів. Лаконічність, правильність форм, використання різних матеріалів, більш грубих, брутальних. У результаті цього і виник G13 project studio”.

Closer

Площа приміщень 900 кв. м

Нижньоюрківска, 31

Ідея

Простір був створений групою однодумців. Частина з них займалася організацією вечірок, частина – виставок та освітніх програм. У зв’язку з цим сформувався концепт закладу. Зараз тут проходять концерти, кінопокази, лекції, виставки, вечірки. Це – мультифункціональний простір. Свою роботу Closer розпочав минулої осені.

Сергій Яценко, комерційний директор Closer: “Багато хто почувається у Closer, як вдома. Ідея полягала у тому, щоб людина почувалася тут комфортно і кожного разу знаходила для себе щось нове. Дізнавалася про щось цікаве на лекціях, відкривала для себе нову музику, приходила на виставки. Основним орієнтиром при створенні Closer були заклади, у яких найголовніше – це нейтральний зовнішній вигляд та функціонал”.

[metaslider id=2669]

Що тут було раніше?

Closer знаходиться на території колишньої Київської стрічкоткацької фабрики. У будівлі, де облаштували простір, не було нічого окрім колон, стін та підлоги, тому все довелося створювати з нуля. Наразі приміщення всієї фабрики заповнені – поруч з залишками промислових підприємтсв з’явилася фотостудія, художні майстерні, репетеційні бази та навіть лофти.

Зараз Closer складається з кількох приміщень. В основному залі розташований бар та сцена, де відбуваються концерти, лекції, кінопокази та проходять вечірки. Є галерея, де експонуються виставки сучасного мистецтва, проходять перформанси. Працює “Лесной причал” – літній майданчик, де відбуваються концерти та вечірки. На четвертому поверсі працює Mezzonine. Тут проходять концерти молодих українських музикантів, кінопокази, а також вечори, присвячені різним країнам світу.

Плани на майбутнє

Нещодавно у Closer стартувало два нових лекторії, які разом зі “Звуком” продовжаться і в новому сезоні. Також відбувся концерт джазової експериментальної музики. Такі заходи планують проводити в майбутньому. І, звичайно, у травні планується проведення другого фестивалю електронної музики “Стрічка”.

Натхнення

Сергій Яценко, комерційний директор Closer: “Я багато подорожував Європою, і найбільше мені подобався Берлін зі своїми просторами. Там велика кількість клубів, арт-об’єктів, галерей, які знаходяться на територіях фабрик та покинутих заводів. Він і став головним натхненням.”

Фото: Юлія Салій

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23429 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button