Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Останні півороку у Києві дуже актуалізувався термін Smart City (розумне місто). Часто його використовують у досить абстрактному значенні, практично, як синонім до фраз “комфортне місто”, “європейське місто” чи навіть “хороше місто”.

Хоча у квітні в Києві відбулась конференція, присвячена проблематиці технологій smart city, а також були презентовані деякі проекти, напрацьовані столичною командою Kyiv Smart City, для багатьох залишається незрозумілим цей термін та вплив технологій на життя міста.

Щоб подолати непорозуміння, «Хмарочос» вирішив розібратись з суттю концепції smart city.

Що означає термін «smart city»?

Smart city (розумне місто) — це місто, в якому використовуються сучасні технології для покращення якості життя у ньому. Смарт сіті технології інтегруються у відповідні структури, щоб підвищити якість надання послуг, зменшити вартість та споживання ресурсів та поліпшити комунікацію і порозуміння з мешканцями.

Спеціалісти з питань архітектури Mark Deakin та Husam Al Waer виділяють такі ознаки технології, яку можна віднести то smart city руху:

це має бути прикладна електронна або цифрова технологія, яка працює на міську громаду або місто;

розробка може використовувати інформаційно-цифрові технології для трансформації житлових та робочих умов у регіоні;

технологія може бути інтегрованою для покращення роботи місцевої влади;

громада та міські спеціалісти можуть використовувати ці технології за територіальною ознакою для здобуття нових знань та початку інноваційного руху.

Але також розумними містами зараз називають гігантські проекти створення нових міст з нуля, частіше за все у країнах Азії, наприклад, у Єгипті та Індії. Щоправда, жоден з них ще не реалізований повністю, але такі інвестиційні проекти є результатом великих міждержавних угод — людська цивілізація намагається вирішувати проблеми масової урбанізації, тренду останнього століття, спільними зусиллями та ресурсами. Проте мова у цій статті піде про інформаційні технології, а не масштабні та амбіційні проекти авторитарних держав Азії.

Які галузі та технології розвитку smart city існують?

Тож зрозуміло, що розумне місто — це певна сукупність інформаційно-цифрових технологій, які полегшують, здешевлюють та роблять більш комфортним життя у сучасному місті з великою кількістю викликів.

Смарт сіті розробки можуть використовуватись у багатьох секторах управління містом: це і транспорт, і так званий “електронний уряд”, і енергетика, і охорона здоров’я, і будівництво, і суспільне життя. В кожній з цих галузей можуть бути впроваджені інноваційні розробки, які здешевлять та оптимізують використання ресурсів. До створення таких систем підключаються гіганти software та hardware галузей, такі як IBM, Microsoft, Cisco та інші.

bm-smart-city

Цей комплекс автоматизованих та комп’ютеризованих процесів призводить до покращення якості життя у містах, не потребуючи дешевої робочої сили, знижуючи рівень забрудення та в режимі реального часу контролюючи важливі комунікаційні вузли.

У розумному місті технології працюють на благо суспільства та майбутнього. Тому смарт сіті технології так пов’язані зі сталим розвитком, мета якого — керувати майбутнім заради якості життя прийдешніх поколінь.

Напевно, найбільш розвинуту систему електронного уряду та взаємодії з громадянами мають у Естонії. Тут можна онлайн проголосувати на виборах, зареєструвати народження дитини, замовити паспорт та виконати ще десятки бюрократичних процедур за спрощеною системою, яка забирає години, а іноді й хвилини, замість тижнів та місяців. Але на e-government та онлайн-послугах населенню від влади принцип розумного міста не закінчується.

Найкращими прикладами розвитку smart city вважають Барселону, Амстердам, Лондон, Нью-Йорк. Наприклад, цього року Барселона очолила рейтинг аналітичної агенції Juniper Research і отримала статус Global Smart City 2015, випередивши Нью-Йорк, Лондон, Ніццу та Сінгапур.

Оцінка проводилась на основі smart-можливостей кожного міста з акцентом на використання ними телекомунікаційних мереж, інтелектуальних систем управління дорожнім рухом і розумний підхід до вуличного освітлення. За всіма цими показниками Барселона виявилася найкращою.

В столиці Каталонії реалізовано багато smart-проектів – від інтелектуальних датчиків різних показників і безкоштовного WiFi до сміттєвих контейнерів, які самі сповіщають про рівень заповнення, «розумних» паркінгів та зупинок, що інформують про час прибуття транспорту. До того ж, в місті запроваджена система «Big Data BI» для аналізу ефективності роботи уряду.

Які технології smart city будуть впроваджувати у Києві?

smart-city-kyiv

В українській столиці створено ініціативну групу Kyiv Smart City. Нещодавно вони провели стратегічну сесію для напрацювання головних напряків діяльності, а до вересня планують зробити дорожню карту із впровадження обраних технологій у місті. Команда також запустила проект “Відкритий бюджет Києва”, якому ми присвятили окрему статтю. Найближчим часом у місті також буде впроваджено систему електронних закупівель, яка наразі знаходиться у розробці, а також єдину систему управління майном міста Києва. Крім цього, у Києві та Україні вже існує законодавча база для встановлення на вулицях автоматичних систем, які будуть фіксувати порушення правил дорожнього руху, таких як перевищеня швидкості та неправильне паркування.

macbook2

Ще один пілотний проект у Києві був зроблений на базі будівлі Деснянської райдержадміністрації. Тут впровадили «розумний» сервіс uMuni. Це застосунок, який дозволяє відстежувати та аналізувати витрати енергоресурсів, щоб потім отримати можливість зекономити їх використання, де це можливо. В результаті використання сервісу у Деснянській РДА, наприклад, вдалося переконати «Київодоканал» зробити перерахунок за червень місяць на 109 кубічних метрів води у бік зменшення.

11209730_1623488941233808_3342601425493433953_n

Як і у багатьох державних або муніципальних проектів, у впровадженні smart city ініціатив завжди є ризик отримати незручний для кінцевого користувача (містянина, громадянина) продукт, як це сталось з Відкритим бюджетом. Основна проблема полягає в тому, що чиновник з КМДА завжди хоче отримати привід похвалитись власною роботою. А тому усі проекти обов’язково мають бути завершені чи до Дня Києва, чи до Дня Незалежності, чи до найближчих виборів. Ця ганебна традиція має бути перервана. І взагалі, успішність впровадження «розумних» проектів у місті напряму залежить від ефективності роботи виконавчого органу цього міста. За умови гальмування процесів сучасні технології інтегрувати у життя неможливо.

Зображення: IBM, uMuni, facebook-сторінка Kyiv Smart City

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23408 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button