Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Нещодавно у Києві почав роботу новий креативний простір “Порт”. Як можна здогадатись із назви, хаб знаходиться на березі Дніпра. А точніше – на території річкового порту, який зараз через відсутність вантажних перевезень являє собою тихе та покинуте місце.

Неподалік від «Порту» вже певний час діють інші мистецькі інституції, як от Арт-Причал, фонд ІЗОЛЯЦІЯ, студія відео-продакшну Pronto Film. Тож територія колишнього річкового порту потроху оживає з цими організаціями, а ініціатори нового креативного хабу мають амбіції стати флагманом перетворення цього району на єдиний кластер, де будуть розвиватись київські креативні індустрії.

У «Порту» є офісний простір, лекторій, виставкові зали та майстерня художника. Поряд з будівлею є декілька пірсів, які можуть використовуватись для проведення заходів.

«Хмарочос» поговорив з командою Art Management, яка заснувала “Порт”: Володимиром Кадигробом, Катериною Тейлор і Валерією Карпань, та дізнався про концепцію простору та найближчі плани.

Про ідею простору

Наша ідея – об’єднати тут представників креативних індустрій та мистецтва і проводити для них різноманітні заходи. Нам хотілося б, аби це місце жило своїм власним життям за нашого мінімального втручання й людям було цікаво сюди приходити. Також важливо, щоб тематика та форми проектів постійно розширювались: тут мають проводитися не лише лекції та майстер-класи, а ще багато колаборативних комплексних подій. Наприклад, ми хочемо зробити у цьому просторі програму, присвячену київським креативним індустріям.

DSC_0014-(3)

За суттю «Порт» – це креативний хаб. Для нас нове місце є наступним етапом професійного розвитку. Раніше у нас був досвід ревіталізації просторів, але в форматі pop-up галерей, або резиденцій для художників. Ми спробуємо ревіталізувати простір через креативніта культурні  індустрії. При цьому формат закладу залишається відкритим, ми не знаємо у що перетвориться «Порт» в майбутньому. Люди, які прийдуть сюди, можуть робити будь що у певних окреслених рамках. Ревіталізація – це ж не просто ремонт, це ще й наповнення старих покинутих будівель новими сенсами, ідеями й функціями.

Дослідження пострадянської людини та простору

У вересні ми плануємо робити тут виставку сучасних українських митців. Темою виставки стануть пострадянські простори паралельно з мистецькою частиною проводитимется й освітня програма. Скоріш за все, вона буде складатись з двох частин: обговорення та аналіз феномену пострадянської людини і ревіталізація міських просторів, як спосіб зміни типу мислення людей. Все це – аналіз пострадянського сьогодення, ревіталізацію та креативну економіку, – ми хочемо об’єднати у один мистецько-освітній цикл. Також ми плануємо проводити кінопокази в рамках даного проекту: ведемо переговори з «86», можливо, покажемо ще короткометражки. Ось такі комплексні ідеї ми плануємо реалізовувати у «Порту» щомісяця. Тобто наш простір діятиме як для виставок, так і для освітніх, комерційних чи розважальних подій.

Дитячі географії

«Дитячі географії» – це проект шести активісток. Вони займаються проблемами дитячого урбанізму, тобто сприйняттям міста дитиною. У другій половині серпня хочемо зробити серію освітніх заходів як для дітей, так і для дорослих. Мета проекту – дати дітям таку освіту, яку зараз не має багато дорослих. Учасникам пропонуватимуть декілька тем, наприклад, дружні до дітей простори у Києві, типологія дитячих майданчиків тощо.

DSC_0007

У рамках цього дослідження у «Порту» будуть читати лекції, проводити консультації спеціалісти з різних тем (соціологи, антропологи тощо). Публічні лекції будуть доступні для всіх охочих. В кінці дослідницького проекту учасники мають написати статті на обрані теми, які в майбутньому ми зможемо видати окремою збіркою. Так як у нас немає достатньої наукової бази, то навряд можна говорити про повноцінний дослідницький проект, але це будуть перші кроки до інтеграції питань дітей у міському просторі в український контекст.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button