Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Києві затверджено список пам’яток радянської доби, які підлягають демонтажу, повідомляє «Вечерний Киев». До списку потрапили 12 скульптур Леніну, кінна статуя Щорсу, що на бульварі Тараса Шевченка та меморіальні дошки (Більшовикам, Возз’єднанню України з Росією і т.д.)

Screen-Shot-2015-09-22-at-10.55.20-AM

Повалення пам’ятника Леніну у Славуті

У переліку, який можна переглянути за посиланнямвказано найменування, форма (скульптура, меморіальна дошка, тощо), адреса та обгрунтування, чому цей об’єкт має бути демонтований.

21 травня 2015 року в Україні набрала чинності низка законів про декомунізацію. Серед них: «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 – 1991 років»; «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років» та «Про правовий статус і пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті». Повідомляється на сайті Департаменту містобудування та архітектури.

Невирішеним питанням поки що залишається подальша доля демонтованих пам’яток. За словами співавтора низки законів про декомунізацію Сергія Рябенко, у світовій практиці є декілька випадків, коли держави Центрально-Східної Європи давали раду пам’ятникам тоталітарного режиму. Найяскравішим прикладом у цьому напрямку, на його думку, є досвід Литви. Пам’ятники радянським діячам у Литві були звезені в спеціальний парк — «Парк тоталітарного періоду». Встановлені у окремо виділеному місці, ці пам’ятки не просто перебувають під охороною та захистом держави від випадків вандалізму, а й дають змогу мешканцям Литви і громадянам інших країн, в тому числі Євросоюзу, ознайомитися з історією держави та відображенням радянського режиму в історії Литви. Це приклад того, як люди пішли цивілізованим шляхом і надали можливість іншим подивитися на мистецтво радянської доби . Окрім того, відвідування туристів приносять державі кошти, які йдуть на утримання музею.

Варто зазначити, що сам Ленін жодного разу не був на території України. Проте у 1991 році тут налічувалося 550 його пам’ятників, за словами волонтера Департаменту містобудування та архітектури Дмитра Гуріна.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button