Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Рік тому керувати Центром Довженка прийшла нова команда на чолі з Іваном Козленком, який 12 листопада став виконувати обов’язки генерального директора.

Метою нової команди стало перетворити збитковий Центр Довженка на сучасний арт-кластер. У своєму блозі на на LB.ua Іван Козленко підводить підсумки першого року роботи.

11737997_1014281955262056_2311594159605959402_n

Іван Козленко

«Центр був маленькою моделлю держави: дефіцит бюджету в 3,35 млн. грн., колапс виробництва, відсутність роботи, низькі зарплати, непосильні соціальні гарантії. Нам нізвідки було взяти кредити. Тому довелось, радикально урізати витрати.

1. На момент мого призначення генеральним директором за результатами третього кварталу 2014 року збитки складали 3,35 млн. грн. Борг по сплаті заробітної плати – 2 місяці. Державна фінансова підтримка в 2014 році зменшена з планових 3,8 млн. до 2,6 млн. грн. і станом на листопад вичерпана в повному обсязі. Державні замовлення на друк і реставрацію фільмів, які давали значний дохід Центру, припинились ще навесні. Борг за іншими зобов’язаннями сягав 1,0 млн. грн.

Так, було вирішено відмовитись від котельного опалення (економія – бл.900 тис. на сезон), від утримання службових автомобілів (витрати в порівнянні з аналогічним періодом 2013 року зменшились вдесятеро – з 70,0 до 7,0 тис. на місяць), від надбавок до зарплат (адміністративні витрати зменшились майже вдвічі). Було введено жорсткий режим економії. Виробництво тимчасово законсервовано, працівники виробництва – відправлені в простій на три місяці, що дало змогу зменшити фонд заробітної плати майже на третину.

2. На початку березня 2015 року було проведено реструктуризацію, штат скорочено майже на 40%: з 82 до 48 осіб. Скорочення, однак, негативно позначилось на економічних показниках першого кварталу 2015 р.: через виплату вихідної допомоги та компенсацію невикористаних відпусток, фінансовим результатом кварталу став збиток 1,3 млн. грн.

Screen-Shot-2015-04-02-at-12.53.14-PM

3. Втілення презентованої в квітні 2015 року концепції реформування Центру,метою якої є його перепрофіляція з індустріальної на культурну установу, й створення на базі Центру арт-кластера, розпочато наприкінці весни. Для цього спершу Центр вичищено від десятків тонн індустріального, будівельного та хімічно-токсичного сміття, яким була захаращена більшість його площ. Розпочався демонтаж хімічно-уражених вентиляційних та витяжних систем. Здача металобрухту з демонтованих систем принесла дохід понад 125,0 тис. грн. (понад 25 тонн). Ці гроші пішли на ремонтні роботи: в старих індустріальних цехах 5-го поверху власними силами було влаштовано виставкову залу («Довженко-холл»), яка запрацювала вже в липні. Завдяки демонтажу вентиляційних систем і фільтрувальних шахт, на 5-му поверсі було вивільнено приміщення площею 450 м², а на восьмому (колись технічному) – 500 м². З серпня нововідкриті приміщення стали додатковими експозиційними просторами культурного кластеру, задіяними в Київській бієнале та інших проектах.

4. Оскільки значним джерелом доходу Центру є дохід від оренди приміщень, частина приміщень підготовлені для здачі в оренду великим орендарям. Концепцією культурного кластеру передбачено, що площі Центру можуть бути здані в оренду лише для діяльності в сфері культури. Так, попри довжелезну й забюрократизовану процедуру підготовки оренди, на фінішній прямій підписання договорів на оренду понад 900 м² для створення коворкінгу, студій звукозапису, художніх майстерень. Ведуться переговори про відкриття на 600 м² площ книжкового магазину. Здача запланованих приміщень в оренду дасть додатковий дохід Центру більше 1,0 млн. грн. в 2016 р.

DSC_0279-740x416

5. В вересні оголошено про створення Музею кіно на базі Центру Довженка. Під нього відведено більше 1000 м² площ на 5-му поверсі Центру. На початку жовтня оголошено відкритий архітектурний конкурс на створення проекту музею, за результатами якого навесні проект має бути втіленим в життя.

6. Розпочато проект з енергозбереження. Почалася заміна вікон на енергозберігаючі (850 м² віконних систем). Передбачається, що всі вікна в центрі будуть замінені до початку зими. Здійснено герметизацію вентиляційних шахт, утеплення, встановлені нові герметичні вхідні двері внутрішнього двору.

7. Попри складнощі, Центр не припинив своєї основної діяльності – архівації. Розпочався контроль та прийняття на облік великих кіноархівів: Американського освітнього фонду (8000 плівок), фонду прокатних контратипів. Завершено роботу над електронним каталогом фільмів, паперових та інвентарних фондів Архіву.

Водночас за підтримки Центру в Україні пройшло 26 показів українських фільмів і ретроспективних програм в рамках фестивалів та культурних заходів, закордоном – 21. Завдяки міжнародним заходам Центром за результатами третього кварталу 2015 року отримано дохід 200,0 тис. грн. (в усьому 2014 році – 90,0 тис. грн.)».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button